Maantiede opiskelijan silmin

Maantiede on innostavan laaja-alainen ja mahdollisuuksia täynnä oleva ala

Maantieteen tutkinto-ohjelma on opiskelijan kannalta hyvin joustava ja antaa opiskelijalle tilaa valita juuri itseään kiinnostavia kursseja ja opintosuuntauksia. Vaikka opiskelija valitsee maantieteen pääainesuuntatumisensa kuudesta vaihtoehdosta (geoinformatiikka, luonnonmaantiede, kulttuurimaantiede, matkailumaantiede, aluekehitys ja aluepolitiikka ja aineenopettajuus), niin maantieteen opinnot ovat lähtökohtaisesti hyvin monipuolisia sisältäen opintoja kaikilta maantieteen pääsuuntautumisaloilta.

Sivuaineet ovat opintokokonaisuus, jonka opiskelija saa itse valita valmiista ainekokonaisuuksista oman mielenkiintonsa ja kiinnostuksensa mukaan. Toisin kuin monessa muussa tutkinto-ohjelmassa, maantieteessä ei ole rajoituksia sivuaineiden valinnassa, vaan voit sinua kiinnostavien sivuaineiden avulla erikoistua haluamaasi suuntaan. Kandidaatin tutkinnossa sivuaineita tehdään yksi pitkä (60 op) tai kaksi lyhyttä (15-35 op) kokonaisuutta, jotka valitaan opintojen alussa.

Maantieteen opinnot ovat käytännönläheisiä ja useat opintojaksot sisältävät useita opetus- ja suoritustapoja. Erilaisissa käytännön harjoituksissa opit muun muassa paikkatietomenetelmien käyttöä, kirjoittamaan tieteellistä tekstiä ja valmistelemaan projekteja, analysoimaan erilaisia dokumentteja, ymmärtämään ja käsittelemään erilaisia aluesuunnitteluvälineitä ja tulkitsemaan erilaisia aineistoja tilastollisesti. Lisäksi eri suuntautumisvaihtoehdoissa on tarjolla kenttäkursseja, joissa käytännönläheisesti opitaan ymmärtämään ja tulkitsemaan ihmisen ja luonnon välisiä suhteita eri menetelmin. Kursseilla perehdytään käytännön taitojen opetteluun jo kandidaatin opintojen alkuvaiheessa, joiden lisäksi aiheesta kiinnostuneille on tarjolla lisää syventäviä opintoja maisterivaiheen opinnoissa.

Oulun yliopiston maantieteen koulutusohjelman esittelyvideo.

Luonnosta pitävä maantieteilijä voi painottaa oppimistaan muihin luonnontieteisiin, kun taas enemmän yhteiskunnasta kiinnostunut maantieteilijä voi keskittyä ihmis- ja yhteiskuntatieteisiin, mutta opintopolkuja on erilaisia. Täten voit yhdistää laajasti osaamistasi luonnon- ja ihmistieteiden lisäksi esimerkiksi tietojenkäsittely- ja kauppatieteisiin sekä tekniikan, ympäristönsuojelun, kestävän kehityksen, lainsäädännön ja yhdyskunta-alan opintoihin.

Vaihto-opiskelu

Oulun yliopiston maantieteen tutkinto-ohjelma tukee kansainvälistymistä koulutusvaihto-ohjelman kautta. Erilaisia vaihtokohteita on monia erityisesti Euroopassa, jonka lisäksi vaihtokohteita löytyy myös Aasiasta sekä Amerikoista. Opiskelijavaihdon aikana pääset tutustumaan niin paikalliseen kulttuuriin ja ihmisiin. Opiskelijavaihtoon lähteminen edellyttää vain opintojen hyvää etenemistä ja innokkuutta suorittaa opintoja ulkomailla. Opiskelijavaihdon aikana suoritettavat opinnot vaihtelevat kohdeyliopiston opetuksen mukaan. Opiskelijavaihtoon lähtemisen ajankohta ja kesto ovat suhteellisen joustavia, ja voit tehdä opiskelijavaihdon kandidaatin- ja/tai maisterivaiheen opintojen aikana. Matkailumaantieteessä voi suorittaa myös FM-kaksoistutkinnon, jolloin saat tutkintotodistuksen Oulun yliopistosta ja ulkomaisesta kumppaniyliopistosta.

Opiskelijavaihdon voi tehdä myös Euroopan ulkopuolelle. Yllä olevalla videolla on Saaran kokemuksia vaihdosta Hong Kongiin.


Oulu opiskelukaupunkina

Mikä tekee Oulusta erinomaisen opiskelijakaupungin?

Oulu on hyvin opiskelijaystävällinen ja monipuolinen kaupunki opiskella. Vaikka pohjoinen sijainti saattaakin joskus hieman pelottaa, on Oulussa erinomaiset puitteet opiskelijan näkökulmasta asua, elää ja opiskella. Oulusta löytyy erilaisia harrastusmahdollisuuksia kulttuurista liikuntaan, ja onhan Oulu myös Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Asuinalueena Oulu on opiskelijalle mitä parhain, ja kaupungista löydät kaiken tarpeellisen antoisaan opiskelijaelämään. Etäisyydet kaupungissa ovat melko lyhyet ja hyvin kunnossapidettyjä pyöräteitä pitkin pääsee helposti liikkumaan paikasta toiseen. Jos pyöräily ei innosta Suomen pyöräilypääkaupungissa, niin busseilla (oululaisittain ’onnikka’) pääsee ihan yhtä hyvin perille. Lisäksi asuinkustannukset ovat alhaisempia verrattuna suurimpaan osaan muita yliopistokaupunkeja.

Oulun yliopisto tarjoaa laajan ja kattavan tarjonnan opintoja monesta eri tiedekunnasta. Tämän vuoksi Oulu muodostaakin viriilin, lähes 14 000 opiskelijan yliopistokaupungin, jossa on edullista asua. Oulun yliopisto ja eri opiskelijajärjestöt järjestävät yhteisiä opiskelijatapahtumia läpi vuoden. Maantieteen opiskelijajärjestö Atlas organisoimissa tapahtumissa pääsee tutustumaan opiskelijakavereihin, joten kenenkään ei tarvitse opiskella yksin.

(C): Oulun kaupunki (https://www.youtube.com/watch?v=FtMpm9lYep4)